top of page

ARMED COMBAT and TACTICS

V březnu 2022 jsme absolvovali v německém Frankfurtu speciální třídenní instruktorský kurz v systému Armed Combat and Tactics nazvaný S.W.I.C. – Short Weapon Instructor Course Leve 1 pořádaný v sídle Urban Combatives Frankfurt. Tento kurz vedl osobně Alexander Zhelezniak spolu se svým asistentem Eli Gitelmanem. My z Adaptive Combat Training jsme dorazili v kompletní sestavě – tedy Martin Hradecký, Tomáš Platil a Martin Svoboda.


Armed Combat and Tactics učí své žáky bojovat se zbraněmi a účinně se proti nim bránit, ať už je student ozbrojený nebo neozbrojený. Tento systém vyvinuli pánové Alexander Zhelezniak a Noah Gross. Vznikl v Izraeli přibližně před 20 lety a používá zkratku A.C.T. Ano i my -Adaptive Combat Training, využíváme zkratku ACT – jen bez teček.

Hlavní myšlenkou A.C.T. je, že pokud se chcete naučit bojovat, měli byste do svého tréninku zahrnout právě to – boj. Mohli byste se naučit, jak zacházet se zbraní tím, že budete opakovat stejné pohyby, ale nemůžete se stát bojovníkem, dokud nebudete bojovat s oddaným protivníkem. Tréninková metodika A.C.T. se skládá z drilu, sparingu, taktické analýzy a cross tréninku. Plně kontaktnímu sparingu v rámci tříd se věnuje značné množství času. Sparing je nástroj, nikoli cíl a slouží jako prostředek k zdokonalování dovedností a také k jejich rozvoji pod tlakem násilných nepředvídatelných bojů.



Podle systému Armed Combat and Tactics si nemůžete být jisti, že skutečně víte, co děláte, dokud nebojujete proti protivníkovi, který se vás snaží zasáhnout co nejtvrději. Klíčovou složkou při vytváření vhodných testovacích ploch je použití přesných cvičných/tréninkových zbraní. Tréninkové nože SPATHA umožňují cvičit skutečný boj s minimální ochranou (extrémně důležitou) při zachování správné hmotnosti, velikosti, vyvážení a samotného tvaru „simulátoru“ vzhledem ke zbrani, kterou představuje. A.C.T. vyučuje jak boj s moderními zbraněmi, tak i tradičnějším arzenálem a kombinujeme nápady a koncepty z asijských i západních bojových umění. Učební plán zahrnuje 7 základních zbraní, improvizované zbraně a sebeobranu s prázdnou rukou.


Nyní si zde dovolím (M. Hradecký) napsat svůj názor podpořený osobní zkušeností. Tréninku bojových umění a s tím souvisejících věcí se věnuji cca 35 let. Trénoval jsem s různou škálou instruktorů, učitelů či mistrů z mnoha zemí světa. Poznal jsem, jak vysoce kvalitní profesionály, tak i podprůměrné hochštaplery. Proto jsem byl velmi zvědavý a plný očekávání na setkání s Alexandrem Zhelezniakem a jeho systémem Armed Combat and Tactics. A musím konstatovat, že realita předčila mé očekávání. Alex je pohodový a skromný profesionál s excelentními teoretickými znalostmi a praktickými zkušenostmi. Poprvé během svého tréninku, jsem viděl a zažil někoho, kdo s každým účastníkem kurzu opakovaně realizoval volný sparing a každého technicky a s přehledem porazil. Účastníci kurzu nebyli začátečníci, většinou šlo o instruktory různých stylů. To co mne dále velice překvapilo a potěšilo, byl koncept výuky a jednotlivé metodické postupy. Vše dává naprosto smysl a je použitelné v boji. Jsem obrovsky šťastný, že jsem mohl osobně poznat Alexandra Zhelezniaka a Eli Gitelmana. Ještě jednou moc děkuji a těším se na další spolupráci.


Autor: Martin Hradecký


251 views

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page