top of page

Bojové použití nože a dýky – část V. Různé styly, školy a systémy – Současnost

Posledních cca 25 let se obecně ve světě zvedla značná vlna zájmu o boj s nožem. Odborníci tvrdí, že probíhá doslova renesance bojového používání nože. Vedle škol klasických vznikla obrovská spousta škol nových - moderních. Některé tyto systémy jsou podpořené praxí jejich zakladatelů, jiné se bohužel opírají pouze o teoretické či akademické zkušenosti. Existují dokonce i styly, které vyučují techniky boje s nožem používaných vězni ve věznicích. Rozsah nabídky je opravdu velký a vždy jen závisí na tom, co hledáte.


Dle mého názoru patří mezi prestižní učitele boje s nožem současnosti například pan Michael Janich. Tento Američan žijící v Coloradu vyučuje již mnoho let boj s nožem – systém Martial Blade Concepts. V minulosti sloužil u armádních speciálních sil a byl i profesionálním strážcem zákona. Michael také dlouhodobě spolupracuje s firmou Spyderco a Blackhawk, pro které navrhnul i několik modelů nožů. Dalším odborníkem na boj s nožem je pan Steve Tarani. Pan Tarani je bývalý profesionální ochránce zákona, který v současné době působí jako instruktor boje zblízka a taktický expert pro různé vládní agentury, armádu a civilní organizace. Jeho specializací je boj s nožem a kurzy Edged Weapons CQB. Dlouhodobě se také zaměřuje na použití Karambitu.

Nepřehlédnutelným učitelem boje s nožem je také pan Bram Frank. Bram je zakladatel a ředitel společnosti Common Sence Self Defense/Street Combat (CSSD/SC). Je také velkým propagátorem systému Gunting-Martial Blade Craft a Modern Arnis. Pro zajímavost například v Rusku vyučuje pan Tarasov (údajně bývalý člen spetsnaz) v rámci Rukopašného boje i specifický systém boje s nožem a obrany proti chladným zbraním. Dalším ruským instruktorem je například Vladimir Vasiliev, který mimo jiné vyučuje Systema Knife Fighting. Instruktorů, kteří vyučují některý moderní systém sebeobrany a k tomu i boj s nožem je samozřejmě víc. V Rakousku působí instruktor a zakladatel Sami Combat Systemu pan Peter Weckauf a součástí tohoto systému vyučuje i Knife Fighting Concept. V Polsku vyučuje pan Tomasz Adamczyk, dlouholetý instruktor krav maga a zakladatel World Knife Fighting Organisation. Ve Velké Británii založil v roce 1999 pan Lee Morrison systém Urban Combatives jehož částí je i koncept Blade Com. Sammy Franco je americký instruktor a zakladatel systému Contemporary Fighting Arts neboli CFA. Což v překladu znamená Moderní bojové umění. I pan Franco vyučuje jako součást svého systému CFA koncept War blade/knife fighting.

Zmiňoval jsem se o technikách boje s nožem používaných ve věznicích. Většinou se jedná o velmi surové, útočné a naprosto brutální techniky, které mají jediný cíl – zabít. Existuje dokonce několik knih, které jsou psané formou manuálu. Jedná se například o Prison´s Bloody Iron od autorů Harolda Jenkse a Michaela Browna anebo kniha od Dona Pentecosta - Put ´em Down, Take ´em Out! V této knize jde o techniky boje s nožem a obranu proti noži z Folsomské věznice. Tato velmi zajímavá knížka je samozřejmě doplněna řadou ilustračních fotografií a dovolím si tvrdit, že ovlivní každého, kdo si ji přečte.

Nesmím zapomenout jmenovat pana Jima Wagnera, který strávil více jak 15 let ve službách institucí zajišťujících ochranu a dodržování zákonů. Působil v USA a sloužil jak u strážní a patrolovací služby, tak i například u jednotky SWAT. Vyučuje moderní systém reálné sebeobrany Reality Based Personal Protection - RBPP. V rámci této výuky se nezaměřuje pouze na sebeobranu a na boj zblízka, ale vyučuje také i boj s nožem a velmi realistickou obranu proti noži. Většinou formou specializovaných intenzivních kurzů jako například Survival Knife Course, Knife Expert Course a Tactical Knife Course.

Společnost Cold Steel patří mezi přední výrobce chladných zbraní na světě. Na úspěšnosti této firmy se asi největší částí podílel její zakladatel, ředitel a bývalý majitel v jedné osobě pan Lynn Thompson. Jeho znalosti a dovednosti z různých asijských bojových umění či evropského šermu, velice napomáhaly při volbě a návrzích nových výrobků a také při jejich testování a reklamní kampani. Mužem číslo 2 u Cold Steelu byl pan Ron Balicki. Oba jmenovaní natočili několik výukových dvd. Za všechny zmíním vynikající sérii Warrior´s edge, která se zaobírá komplexním výcvikem boje s nožem. Určitě stojí ještě za zmínku instruktor Marc „animal“ MacYoung a jeho kniha Knives, Knife fighting a Related Hassles – How to Survive a Real Knife Fight, dále Knife Fighting Encyclopedia od autora Hock Hochheima, nebo také výborná kniha od Richarda Ryana – Master of the Blade.

Velice zajímavý je také Libre Knife Fighting Systém založený panem Scottem Babbem v roce 2004. Jedná se o velmi brutální a agresivní systém boje s nožem, který je navržen pro menší nože s pevnou čepelí nebo pro zavírací nože. Koncept tohoto systému řeší prioritně hrozby současné společnosti.

Je opravdu mnoho dalších učitelů ve světě, kteří se zaobírají problematikou boje s nožem, a já bohužel nemohu uvést všechny. Vybral jsem ty, které jsem osobně poznal nebo jsem se seznámil s jejich stylem boje díky knihám či výukovými dvd, které vytvořili. Pětidílný příspěvek, který jsem napsal, nebyl o tom jak bojovat s nožem. Mou snahou bylo vytvořit komplexnější faktický přehled o této problematice. Měl ukázat i vysvětlit určité historické mezníky a vyvrátit mnohdy zažité bludy o bojovém použití nože či o školách, které existovali nebo stále existují.


Použité materiály u všech dílů tohoto seriálu: Kill or Get Killed-Rex Applegate, Nože pravého muže-Zdeněk faktor, Get Tough! W.E. Fairbairn, Manual del Baratero-James Loriega, Krav maga-Imi Sde-Or, Eyal Yanilov, Sevillian Steel-James Loriega, Technika bližnevo boja-Tarasov, The Sicilian Blade-V.Quattrocchi, Do or Die – A.J.D. Biddle, Filipino martial art anthology – Michael DeMarco, Filipino martial culture – Mark Wiley, KRABI-KRABONG – Pedro Solana Villalobos, Asijská bojová umění – D.F. Draeger a R.W. Smith, článek tantó – J.Zeman + internet


Autor: Martin Hradecký


67 views

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page