top of page

BRUCE LEE – legendární bojovník

Bruce Lee se narodil 27. listopadu 1940 v čínské čtvrti v San Francisku. Ještě za jeho dětství se celá rodina přestěhovala do Hongkongu, kde Bruce trávil mnoho času jako mladý výtržník na ulici, ale i jako student bojovému umění Wing Chun. Jeho otec působil jako významný zpěvák hongkongské Čínské opery a jeho matka pocházela z jednoho z nejbohatších a nejvlivnějších hongkongských klanů. V roce 1959 ho otec poslal do USA - San Franciska, kam přijel Bruce s několika dolary v kapse. Na živobytí si v té době vydělával u otcových přátel, doplňoval si vzdělání (studoval filozofii na Washingtonské univerzitě) a tvrdým tréninkem se zdokonaloval v bojovém umění.

Později si otevřel vlastní školu, kterou nazval Jun Fan Gung Fu Institute a ještě později začal používat pro svůj koncept boje název JEET KUNE DO. Díky své znalosti bojových umění byl také zpočátku využíván pro menší filmové role, stal se i učitelem bojového umění některých hollywoodských hvězd, jeho žáky byli například herci Steve McQueen, nebo James Coburn, kteří mu pomohli prosadit se ve světě filmu. Časem se stal hvězdou akčních filmů a mezi jeho nejznámější filmy patří: Velký šéf, Pěst plná hněvu, Cesta draka, Návrat draka a Hra smrti. Na některých svých filmech se Bruce Lee podílel i jako scénárista, režisér a producent. Jeho filmy měly obrovský úspěch a stal se populárním takřka po celém světě. Bohužel 20. července 1973 při natáčení jednoho z dalších filmů v Hongkongu zemřel a to v důsledku otoku mozku.

Jeet Kune Do (čti Džit Kun Do) znamená cesta nebo způsob zastavující pěsti, nebo způsob zachycující pěsti. Jde o koncept boje, který Bruce Lee kompletoval a rozvíjel v průběhu celého svého života. Do roku 1967 pojmenovával Bruce Lee svou bojovou metodu Jun Fan Gung Fu a nejvíce vycházel z čínského stylu Wing Chun Kung Fu, který trénoval u velmistra Yip Mana ještě v Hongkongu. Dále zde kombinoval i techniky z Thajského boxu, západního boxu, šermu, několika tradičních kung fu stylů (Severní Shaolin, Choy Li Fut, Orlí dráp), Karate, Tae kwon da a Jiu-jitsu.

První velký zlom nastal pro Bruce Leeho v roce 1964, kdy navštívil coby host mezinárodní mistrovství v karate pořádané Edem Parkerem. Předvedl zde ukázky svého Jun Fan Gung Fu a některé specialitky, jako např. klik pouze na dvou prstech jedné ruky či speciální úder „one inch punch“ (účinný úder na vzdálenost 2,5 cm). Doslova okouzlil své publikum tvořené nejenom laiky, ale i odbornou veřejností. Zde se také seznámil například ze 7 násobným mistrem světa v karate Chuckem Norrisem, a dalšími světovými šampióny Joe Lewisem a Mikem Stonem. Všichni tři se časem stali jeho studenty.

Bruce Lee byl fanatikem do cvičení. Zásadně nekouřil. Nepil alkohol, ani kávu a místo toho pil čaj a mléko. Denně běhal. Věnoval se i plavání, cyklistice a skákání přes švihadlo. Bruce prováděl různé cviky, posiloval a pěstoval každou částečku svého těla, ale hlavní hodnota tréninku tkvěla vždy v pravidelnosti. Za výbornou pomůcku považoval dřevěného panáka používaného ve Wing Chunu, kterého si přivezl z Hongkongu. Trénoval také údery a kopy do boxerských pytlů a makivar. Ve dvojicích využíval různě velké lapy/odražeče a samozřejmě řízený a volný sparing. Plno-kontaktní volný sparing probíhal v boxerských rukavicích, přilbách s mřížemi, a ochranou trupu.

Bruce Lee také celosvětově proslavil asijský cep na rýži – na Okinawě známý jako Nunchaku a na Filipínách označovaný jako Tabak toyok. S touto zbraní ho seznámil jeho žák a přítel Dan Inosanto – expert na filipínská bojová umění, který si s Brucem zahrál i v jeho posledním filmu Hra smrti. Mezi nejznámější žáky Bruce Leeho a pokračovatele jeho odkazu JKD patřili pánové Taky Kimura, James Y. Lee, Ted Wong, již zmíněný Dan Inosanto, Richard Bastilo, Larry Hartsell, a Tim Tackett. Vzhledem ke své základní strategii používat to, co je užitečné a ignorovat to, co je zbytečné, je Jeet kune do z ideového hlediska považováno mnohými za jednoho z „otců“ smíšených bojových umění – MMA. Pokud se rozhodnete podívat se na jeho filmy či si přečíst knihy o jeho bojových metodách (vřele toto doporučuji), tak si zde neodpustím zdůraznit, že jsou samozřejmě poplatné své době, kdy vznikly.

Rozhodnutí napsat tento článek přišlo zcela nedávno a to, když jsem si uvědomil, že Bruce Lee v listopadu roku 2020 oslavil nedožité 80 narozeniny. Sám jsem poprvé viděl filmy s Bruce Leem v roce 1984 na videokazetách a byl jsem okamžitě uchvácen jeho uměním. Díky tomu jsem se začal věnovat karate a posléze kung fu v tehdejším ČSSR. K prvním seriózním informacím o Bruce Leem a Jeet kune do jsem se dostal až v roce 1989 a samozřejmě hned po revoluci. Jednalo se o překlady knih o životě Bruce Leeho, jeho bojových metodách a jeho další natočené filmy. V té době už jsem také několik let aktivně amatérsky mával s nunchakou. K praktickému nácviku originálního JKD jsem se dostal cca v roce 1995 a to díky Janu Weissovi. Honza získal oficiální oprávnění k výuce JEET KUNE DO při svém pobytu v USA. Měl možnost trénovat osobně například s Danem Inosantem a Tedem Wongem – přímými žáky Bruce Leeho. Honza si nikdy v ČR neotevřel oficiální školu, vyučoval jen soukromě několik studentů. Já jsem s Honzou trénoval základy konceptu Jeet kune do a základy Kali Inosanto. Děkuji Honzovi a jsem moc rád za tuto možnost, která mne na mé cestě bojovníka zcela jistě obohatila.


Autor: Martin Hradecký



7 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page