top of page

Jak nosit svůj nůž – různé varianty, tipy a triky

Updated: Mar 5, 2022

Každý kdo si pořizuje nůž, který chce mít více méně neustále u sebe, řeší také zásadní problém a to kde a jak tento nůž nosit. V posledních cca dvou desetiletích se značně vyvinuly nejen samotné nože, ale i koncepty jejich nošení. Volba nošení vašeho nože bude velmi ovlivněna například druhem nože (pevný, zavírací) či jeho velikostí. Svou roli bude hrát také vaše nejběžněji používané oblečení.


V první fázi se zaměříme na zavírací nože a jejich nejčastější možnosti nošení. Pokud váš zavírací nůž má klips (a umožňuje to jeho velikost) je nejvíce rozšířené nošení v kapse kalhot dominantní strany nositele. Díky druhům nožů zvaných one-hand, které jsou v poslední době značně populární je tento styl nošení často používán. Další používanou variantou nošení zavíracího nože s klipsem je vpředu uvnitř kalhot na vnitřní části opasku a to buď vpravo či vlevo od přezky opasku. Zadní kapsa kalhot na dominantní straně je vhodná, pokud nosíme například některé varianty tzv. taktického oblečení (BlackHawk, 5.11, atp.).


Nože bez klipsu

Jestliže používáme zavírací nože, které nemají klips - například nářaďové nože, více-želízkové nože nebo prostě jiné zavírací nože které nejsou opatřeny klipsem, tak nejčastěji jsou tyto nože nošeny v pouzdře přímo na opasku. Zde můžeme svůj nůž nosit jak na pravém tak i levém boku. Záležet bude na dalším vybavení a samozřejmě na osobních preferencích nositele. Nedoporučuji nosit nůž na zádech. Hrozí nejen odcizení, ale při nečekaném pádu vzad i bolestivé zranění.


Typy pouzder

V případě, že se rozhodnete nosit u sebe nůž s pevnou čepelí, bude rozhodující nejen délka a váha modelu vašeho nože, ale i kvalita a druh pouzdra. Nejvíce používané jsou čtyři základní materiály – kůže, kordura, kydex a vstřikovaný plast. Kůže je opticky sympatická, příjemná na povrchu a rozmanitá ve zpracování. Předností koženého pouzdra je bezhlučné vytažení nože. K nevýhodám patří omezená schopnost odporu proti vlhkosti. Jakmile je kožené pouzdro promočené, snadno ztratí svou formu a tím přesnost lícování. Syntetická tkanina s označením kordura se více začala používat od 80 let dvacátého století. Kordura se vyznačuje velkou odolností a pouzdra z tohoto materiálu se stejně jako kožené šijí. Potřebují ale tzv. stabilizující materiál – umělou hmotu, která nabízí spolehlivou ochranu proti propíchnutí a přitom je tvarově stálá. Asi žádný jiný materiál nezměnil stavbu pouzdra tak zásadně jako kydex. Kydex se pod vlivem tepla a tlaku dobře tvaruje a díky tomu umožňuje například dobrou fixaci nože, ale zároveň jeho okamžité použití. Jednoduchým vypláchnutím se nechá pouzdro z kydexu velmi snadno zbavit špíny. V nožířském průmyslu se ještě před kydexem používaly (a dodnes používají) i jiné termoplastické umělé hmoty jako například polyamid nebo ABS. Tyto materiály jsou většinou zpracovávány v procesu lití, které je vhodné pro větší sériovou výrobu. Obecně chceme od pouzdra na nůž s pevnou čepelí, aby samozřejmě chránil majitele před zraněním a aby samotný nůž chránil před poškozením. Nůž by měl v pouzdře dobře a pevně držet, nesmí samovolně vypadávat. Pokud chceme nůž nosit skrytě, tak by mělo být i vaše pouzdro k tomu přizpůsobené.


Na opasku

Jedním z nejklasičtějších způsobů je nošení pevných nožů na opasku. Můžete nůž nosit jak vpravo tak i vlevo na boku, nebo i mírně vzadu. Často tyto způsoby nošení používají lidé, kteří nosí svůj nůž viditelně-lovci, vojáci, myslivci, policisté, rybáři, trampové, skauti, atp. Někteří dokonce preferují umístění nože přímo na zádech a to buď horizontálně, nebo šikmo (zde většinou jedná o skryté nošení). Méně používaný je způsob nošení na opasku, rukojetí směrem dolů k zemi.


Nůž zavěšený na krku

Další způsob, který u nás není tak častý, ale v některých zemích velice oblíbený, je způsob nošení nože zavěšeného přímo na krku. Protože rukojeť nože při tomto druhu nošení směřuje směrem dolů k zemi, může být nůž z pouzdra vytažen jednoduchým trhnutím. Nejčastěji se k zavěšení na krk využívají buď padáková šňůra, nebo řetízek. Obrovským problémem u padákové šňůry- paracord, se může stát její pevnost při tahu (téměř 200 kg) a to jestliže ji útočník použije proti jejímu nositeli a chytne tuto šňůru. Vzniká tak velmi reálné nebezpečí škrcení. Z tohoto důvodu volí mnoho výrobců řetízky, které při určitém zatížení prasknou. Velkou předností těchto nožů označených Neck Knives spočívá v pohodlném způsobu nošení a je jedno jestli sedíte v autě nebo si třeba jdete zaběhat. Většinou jsou samozřejmě tyto nože nošeny skrytě (přímo na těle) pod košilí či trikem.


Na předloktí či v podpaží

Nošení nože umístěného na předloktí spadá spíše do filmové branže a v realitě se opravdu moc nevyužívá. Díky anatomickému tvaru předloktí je pravděpodobnost, že pouzdro i s nožem při tasení sklouzne do jiné pozice (většinou až k zápěstí) velmi vysoká. Klíčovou roli zde bude hrát i volba oblečení respektive vhodná šířka rukávů u košile či bundy. Nejen pohodlnost nošení, ale i nebezpečí že se člověk při tasení sám může zranit, vymezuje tento styl nošení nože jako okrajovou záležitost. Velmi zajímavou variantou je nošení pevného nože v tzv. ramenním (podpažním) pouzdře. Většina lidí bude znát podpažní pouzdra určená pro krátké střelné zbraně, přesto si i tento styl nošení nože našel řadu svých přívrženců. Dokonce i velké bojové nože se dají relativně pohodlně nosit při využití tohoto druhu nošení nože. Měli bychom ale počítat s tím, že pokud nosíme bundu nebo sako, tak nůž sice není vidět, ale nejpozději když se svlečeme, bude možná ostatním připadat velmi zvláštní, proč jsme takto ozbrojeni. Vhodnost tohoto nošení v létě při velkých teplotách je značně diskutabilní. Tyto nosné systémy se většinou skládají z popruhů a samotného pouzdra. Popruhy bývají vyrobeny z kůže nebo nylonu a pouzdro může být vyrobeno buď z plastu, nylonu nebo kůže. Ramenní pouzdra se vyrábějí v několika základních variantách. Nůž je buď umístěn na přední straně hrudníku, nebo je v podpaždí či je nošen pomocí speciálního nosného systému na zádech.


A co dál?

Další možností, kterou zmíním je připevnění pevného nože na nohu či botu. Jestliže chcete svůj nůž připevnit rovnou k noze tak je ideální moderní tzv. kotníkové pouzdro. I zde se výrobci inspirovaly z nošení malých záložních střelných zbraní v kotníkových pouzdrech. Samozřejmě že lze použít i normální pouzdro připevněné jakýmkoliv způsobem na nohu. I v tomto případě musíte počítat s vhodnou volbou oblečení - kalhot. Dobrá šířka nohavic vám umožní rychlejší a komfortnější tasení nože. Co se týká způsobu nošení nože v botách, tak se předpokládá, že nějaké vysoké boty vůbec vlastníte a nosíte (nejčastěji vojenské boty nebo kovbojské „koně“). Toto nošení je velice atypické a značnou úlohu zde hraje i vhodná volba nože. Ideálními modely jsou tzv. holínková dýka nebo pěstní nůž. V tomto případě jde spíše než o skryté tak o utajené nošení nože.

Můžete také svůj nůž připevnit na taktickou vestu, batoh či na taktické stehenní pouzdro na střelnou zbraň. Toto venkovní nošení by mělo vždy být vynucené okolnostmi například pracovním nasazením. Většinou jsou tyto styly nošení používány u vojáků, policistů či záchranářů. I zde je velkou výhodou kvalitní, jednoduché a odolné pouzdro, které lze bez problémů připevnit na danou platformu.


Text a foto: Martin Hradecký


541 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page