top of page

Osobní trénink – různé možnosti a varianty

Pokud se více zajímáte o některou specifickou oblast bojového umění, nebo vás přitahuje reálná sebeobrana, či tíhnete k obranné střelbě nebo snad k boji s nožem, tak vždy budete v určitý moment shánět nějaké relevantní informace a možnosti kvalitního tréninku. Snahou tohoto článku je vám poradit a doporučit jak nejlépe na to.


Pravidelná soukromá či hromadná výuka

Očividně asi nejlepší metodou je přímý individuální trénink s kvalifikovaným instruktorem/učitelem. Někteří instruktoři soukromé lekce dávají, někteří ne - takže budete mít možná jedinou možnost a to navštěvovat veřejné hromadné tréninky. Veřejné hromadné tréninky nejsou vůbec špatná věc, pokud to tedy není komerční blázinec s 30-40 cvičícími v tělocvičně. Možnost trénovat s různými sparingpartnery nebo absolvovat rozsáhlé modelové situace, tak to jsou určitě zkušenosti k nezaplacení. Přesto bych doporučil soukromé individuální tréninky. Nicméně, ruku na srdce opravdu kvalitních instruktorů je velmi málo. Někdy budete muset hledat nejen ve vašem okolí bydliště, ale i o „něco“ dál. Kdo má opravdový zájem, tak ho vzdálenost nezastaví. Žijeme v moderní době, takže díky internetu získáte požadované informace v několika minutách. Určitě vám mohou pomoci i odborné časopisy, kde bývají inzerce různých škol a další specifické články.


foto č.1 - Střelecký kurz vedený známým instruktorem z USA Gabem Suarezem. I zde jsem nejdříve znal jeho knihy a DVD a teprve po několika letech jsem měl možnost pod ním osobně trénovat.

foto č.2 - Japonský mistr Kinji Nakagawa při tréninku Kenjutsu a battójutsu vysvětluje specifika sekání zeleného bambusu Madake.

foto č.3 - Individuální privátní lekce s šermířským učitelem je vždy o přímém nácviku ve dvojici.

Zde trénink s Milanem LARSEM Štěpánem.

foto č.4 - Americký střelecký instruktor Rob Pincus sleduje při soukromém kurzu autora článku.

S tím co Rob učí, jsem se nejprve seznámil pomocí jeho knih a DVD.


Semináře a jiné specifické kurzy

Časová dotace seminářů a různých kurzů je od několika hodin až po několik dní. Vždy záleží na jakou oblast je daná výuka zaměřená. I když nejsou semináře ani kurzy tak efektivní jako pravidelné lekce, tak představují hodnotnou možnost přímého tréninku a jsou výbornou cestou jak si vybudovat základní návyky pod dohledem instruktora. Je mnoho zkušených zahraničních instruktorů, kteří se živí cestováním a učením na seminářích takřka po celém světě. Pokud se takovýto seminář nerealizuje u nás v ČR, tak máte dvě možnosti – pozvat dotyčného k nám (musíte počítat s náklady na jeho cestu, ubytování a další výlohy) anebo vyrazit za ním do nejbližší destinace, kde bude působit. I v této variantě musíte počítat se svými náklady – cena semináře, ubytování + cesta. Toto je dobré již velmi zvážit, aby se vám investice energie, času a peněz opravdu vyplatila. Informace od účastníků, kteří absolvovali předešlé semináře, jsou vysoce ceněné a přínosné.


foto č.5 - Filipíny – trénink boje s nožem pod osobním vedením velmistra Rodela Dagooca.

foto č.6 - Ideální je trénovat přímo u zdroje – trénink s mačetou při pobytu na Filipínách u Punong

Guro Ricarda Casiňa.

foto č.7 - Momentka ze semináře s Jimem Wagnerem specialistou na reálnou sebeobranu. Dělat

si při výkladu poznámky je zde téměř nutností.

foto č.8 - Americký instruktor a veterán speciálních armádních sil Jim Smith při specializovaném

kurzu dohlíží při střelbě na autora článku.


Knihy – různé učebnice, příručky a manuály

Předpokládejme, že se vám opravdu nepodařilo najít ve vašem blízkém i vzdálenějším okolí kvalitního a zároveň kvalifikovaného instruktora. Semináře potažmo kurzy se buď vůbec nekonají, nebo z nějakého důvodu nemůžete na tyto akce cestovat. Co v tuto chvíli doporučuji - je samostudium. Naštěstí je zde značné množství různých knih, které se tou kterou problematikou zaobírají. Ale bohužel mají také tyto knihy často velmi rozdílnou kvalitu. Za posledních 30 let jsem já osobně nashromáždil velmi rozsáhlou sbírku knih například o sebeobraně, bojovém použití nože, filipínských a japonských bojových umění či historickém šermu. A i když jejich kvalita značně kolísá, tak jsem si téměř z každé publikace „něco“ vzal. Pokud tedy váš zájem není jen povrchní, tak takováto forma samostudia je téměř samozřejmost. Pokud jste začátečník, tak je to pro vás mnohdy jediná forma přísunu alespoň nějakých informací. Jste-li již pokročilý, tak si i nadále rozšiřujete obzory a poznáváte svůj vybraný systém dále do hloubky či porovnáváte různé informace takřka z celého světa. Naneštěstí stále platí, že většinu zajímavých a odborných témat si můžete pořídit pouze v cizím jazyce.


foto č.9 - Na téma sebeobrany vyšlo v českém jazyce několik desítek publikací a ačkoliv mnoho z

nich vyšlo v minulém režimu, tak stojí za to je prostudovat.

foto č.10 - Různé manuály či učebnice většinou obsahují více (nebo také méně) popisné kresby či

fotografie.

foto č.11 - Škála knih specificky zaměřených na tu kterou danou oblast může být opravdu rozsáhlá. I zde je samozřejmě dobré, dělat určitý výběr.


Výuková DVD a videa

I když knihy dávají čtenáři možnost vstřebávat informace vlastním tempem, tak abyste naplno pochopili dynamiku technik tak je ideálně musíte vidět v akci. Ze všech médií je video tou nejlepší a nejpohodlnější možností jak při studiu doma vidět v reálném tempu provedení technik i s instrukcemi. Video je mnohdy pro začátečníky jediná varianta, jak si na požadované téma a instruktora udělat lepší obrázek. Pro pokročilejší studenty mohou videa být velkou inspirací a motivací v jejich dalším tréninku. Přesto doporučuji jako další krok, aby si cvičenec nechal své naučené techniky někým kompetentním zkontrolovat. Poslední léta se stala značně populární metoda, kdy se student zaregistruje na webové stránky toho kterého systému, získá (zaplatí) techniky ve formě DVD nebo stream videa a poté studuje sám již doma. Pokud si myslí, že již techniky zvládnul, tak natočí své techniky na video a uploaduje je na tyto stránky ke zhodnocení. Je zde tedy již alespoň nějak zabezpečena zpětná vazba pro studenta/kupujícího. Ohledně výukových DVD (někdy i knížek), jsem sám v minulosti praktikoval metodu, že jsem snažil po nějakém čase, osobně navštívit kurzy či semináře přímo u daného instruktora a jeho systému. Mnohdy mi teprve poté řada technik a metod dávala smysl.


foto č.12 - Výukových DVD existuje obrovské množství a pokrývají téměř jakoukoliv oblast boje.

Často bývá alespoň jméno autora určitou zárukou kvality.

foto č.13 - Různá DVD zaměřená na problematikou filipínských a indonéských bojových umění.


Tréninkový partner a vybavení

Je jedno, jestli jste ryzí samouk, nebo v rámci svého tréninku studujete množství knih a výukových DVD, většinou budete potřebovat ještě někoho, s kým dále budete dané techniky procvičovat. Nejlepší pomocník při vašem tréninku je trpělivý partner, který sdílí váš zájem. Dobrý tréninkový partner vám nejenom dovolí trénovat realističtěji, ale také vám pomůže zkoušet nové věci a lépe pochopit techniky z knih a videí než kdybyste trénovali sami. Než si někoho vyberete, prodiskutujte s ním, jak byste chtěli trénovat a ujistěte se, že máte stejný názor. Váš trénink pak bude mnohem přínosnější. Nehledě na to jaké výukové materiály budete používat, tak si budete muset pořídit vyhovující tréninkové vybavení. Vždy buďte při tréninku bezpeční a je-li to potřeba, používejte ochranné pomůcky.


foto č.14 - Výcvik boje s nožem – soukromá lekce Darell Casiňo.


Autor: Martin Hradecký

Foto: Martin Hradecký a Aegisteam

135 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page