top of page

Seminář systému LIBRE KNIFE FIGHTING

Updated: Aug 21, 2023

V neděli 2. ledna 2022 se uskutečnil uzavřený celodenní seminář pro vybrané členy klubu ACT, zaměřený na komplexní představení systému Libre Knife Fighting. Tento seminář vedli Tomáš Platil, jeden z oficiálně certifikovaných instruktorů tohoto systému v ČR.


Systém Libre Knife Fighting založil v roce 2004 Scott Babb a od té doby se tento systém vyvinul v jeden z nejefektivnějších stylů boje s nožem, který se v současné době ve světě vyučuje. Nejedná se o tzv. soubojový systém, ani o tradiční styl bojového umění. Libre Knife Fighting je ofenzivní a velmi agresivní forma boje s nožem, speciálně navržena pro použití ve spojení s menšími pevnými čepelemi a zavíracími noži, které se běžně nosí v dnešní společnosti. Mimo jiné je systém Libre Knife Fighting silně ovlivněn reálnými střety mexické armády a policie s kartely.

Na semináři jsme začali naprostými základy. Úchopem nože (nejpoužívanější je Scythe grip - revers ostřím k sobě), doporučovaným postojem a základními body realizovanými na oči a krk útočníka. Používali jsme tréninkové změkčené verze nožů a techniky jsme prováděli, jak na jednoruční lapy, tak i na speciální realistickou pomůcku - BOBA. Měkčené nože se používají proto, aby bylo možné do tréninkového partnera bodnout větší silou a nehrozilo zranění. A zároveň bodající se nemusí tolik omezovat bržděním, a nedostává tak do sebe špatné návyky. Body na krk jsme si vyzkoušeli i na sebe navzájem. Dále jsme byli seznamováni i s různými variantami schovávání nože při vyjednávání, probrali jsme i další verze bodání či drásání nožem a popsali jsme si i další cíle na lidském těle. Jedno ze základních pravidel je, že se nebodá více jak 2x na stejné místo na těle – snažíme se kombinovat co nejvíce cílů. Body jsou upřednostňovány před řezy. Další část semináře byla zaměřena na různé vzdálenosti a pohyb v Libre Knife Fighting. Následovala část věnovaná konceptu Pendulum (kyvadlo), kdy se jedná o střihový pohyb, který se všemožně kombinuje a to jak v defenzivním, tak i ofenzivním pojetí. Dále sme trénovali techniky na procházení obrany - Four pack. Po pauze jsme se věnovali několika dalším specifickým drilům. Jednalo se například o Bulling neboli podběhnutí a naražení do soupeře, Octopus – přidržení si protivníka a konceptu Wall work / práce u zdi a ve stísněném prostoru. Pokračovali jsme dalším konceptem zaměřeným na narušení základny / rovnováhy. Zde se jednalo o použití doporučovaných kopů a podmetů. Tuto část semináře jsme zakončili tzv. Free flow drily. Po té následovala krátká teoretická přednáška o systému Libre Knife Fighting. Poslední část semináře byla věnována velice zajímavé věci a to konceptu nože na ovoce. Jedná se o levný kuchyňský nůž, který lze koupit téměř kdekoliv na světě. Probrali jsme i vytvoření jednoduchého, improvizovaného – vlastnoručně vyrobeného pouzdra a vyzkoušeli jsme si i skryté nošení zbraně s následným tasením a použitím technik Libre Knife Fighting.

Seminář celkově hodnotím, jako obrovsky přínosný. Výkon obou instruktorů byl skvělý a jsem moc rád, na jako úroveň se Tomáš v rámci Libre Knife Fighting vypracoval. Díky!

Martin H.


Autor: Martin Hradecký


229 views

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page