top of page

SVĚTLO jako POMOCNÍK i ZBRAŇ

Bezesporu jednou z nejproblematičtějších krizových situací je konflikt, který se odehrává za tmy nebo za snížené viditelnosti. Jelikož člověk není vybaven určitými zvířecími schopnostmi jako je například vidět dobře i v noci, musí si zajistit zdroj světla. Zde platí základní poučka, že je lépe mít u sebe momentálně jakýkoliv druh svítilny nežli vůbec žádný. Pokud si ale můžete vybrat, zvolte si raději model moderní taktické svítilny od některé z renomovaných firem. Samozřejmě, že nejčastěji budete svoji svítilnu používat při běžných činnostech jako například osvětlení místa pobytu při výpadku proudu, nasvícení si prostoru zámku u dveří, posvícení si na cestu, kde není vidět atp. Ale již při vynuceném prohledávání/propátrávání nějakého prostředí (prostoru) velice oceníte svítilnu s určitými parametry a kritérii.




Taktická svítilna

V současné době jsou velice populární tzv. taktické svítilny. Tyto svítilny jsou v podstatě prostředky, které disponují výkonným zdrojem světla s vysokou odolností a spolehlivostí. Svou velikostí jsou vhodné na nošení přímo v kapse nebo v pouzdře na opasku. Jejich velkou výhodou je, že jsou většinou konstruovány přímo na použití spolu se střelnou zbraní či jako improvizované úderové prostředky. Odpovídá tomu například způsob ovládání, tvar, atp. Jsou odolné nejen proti pádům či úderům, ale i případným následkům silných zpětných rázů nebo tlakové vlně výstřelů v pozici, kdy je svítilna těsně u ústí zbraně. Bývají také vodě-odolné a mají i některé nadstandardní funkce.


Světlo jako „zbraň“

Většinu ručních taktických svítilen lze bez problémů použít i jako improvizovanou zbraň. Může nastat situace, kdy u sebe nemáte žádný jiný prostředek kromě své taktické svítilny. Již samotné velice intenzivní světlo z taktické svítilny může na několik okamžiků nečekaně oslnit útočníka natolik, že získáte drahocenný čas pro svou další činnost. Zářící proud světla, většinou soustředěný do úzkého kužele, velmi silně omezuje také možnost přesnějšího vnímání vás jako cíle útoku. Toto bude fungovat zvláště při překvapivém rozsvícení ze tmy. Útočníka můžete takto nejen chvilkově „oslepit“, ale i částečně dezorientovat. Určitou zajímavostí je i novinka, kdy jde o možnost přepnutí svítilny do speciálního režimu - zvláštního typu stroboskopu. Tento speciální blikající mód vzniknul ve spolupráci s psychology a jeho světelné pulsy jsou vypočítány tak, aby co nejúčinněji rozptylovaly pozornost vašich protivníků. Zajímavostí je, že to bylo po 2. světové válce vypozorované u posádek vrtulníků resp. vyšetřování havárií, kdy se zjistilo ovlivnění pilotů, kteří se přes rotor dívali do slunce. Pak se s tím různě experimentovalo a výsledek popsaného efektu je aplikovaný právě na frekvenci stroboskopu ve svítilnách. Aby stroboskop fungoval na lidské oko, je na základě dlouhodobých výzkumů (Dr.Bucha a jeho studie v armádě USA – tzv."Bucha efekt" ) potřeba rozsah frekvence blikání mezi cca 8-25Hz, tj. 8-25 bliknutí za sekundu. Při tom dochází k fyziologické reakci - podráždění očního nervu, který nestíhá reagovat na rychlé změny světlo/tma. Způsobuje to dezorientaci, nevolnost atd. Většina současných svítilen, kde je stroboskop pro tenhle účel, má nastavenou frekvenci okolo 15Hz.

Pokud budete v kontaktní vzdálenosti a bude si to situace vyžadovat, můžete provést také úder svou taktickou ruční svítilnou. Ideální je, pokud je k tomuto účelu váš model svítilny „vybaven“. Některé druhy taktických svítilen mají speciálně zakončené nástavce určené pro úder svítilnou. Jestliže se rozhodnete udeřit svou svítilnou útočníka, vyberte si místa, kde nejvíce uškodíte. To znamená obličej (oči, krk), genitálie nebo prstní kůstky na rukou. Vysoce funkční jsou techniky úderů formou bodání, kdy provádíte částečně kyvadlový pohyb ruky se svítilnou. Naprosto přirozeně využívejte mechaniku svého těla a anatomii ruky. Možná budete muset použít svou druhou volnou ruku ke svému krytí obličeje, zachycení protivníkovy paže či k provádění úderu. Dobré je nezapomínat také na úder hlavou a použití kopů.



Střelecké techniky s použitím svítilny

Jestliže nosíte na svou obranu střelnou zbraň, tak je vhodné vycházet i z dlouhodobých celosvětových statistik, kdy se až 80% střeleckých střetnutí odehrává právě za omezených světelných podmínek. Týká se to nejen policistů (či jiných členů bezpečnostních složek), ale i soukromých osob, které použijí svou zbraň při sebeobranné situaci. Pokud se tedy rozhodnete v rámci svého standardního vybavení pořídit si a nosit svítilnu, tak dopředu počítejte s vhodností použití svítilny i s vaší střelnou zbraní. To v praxi bude znamenat spojení dvou činností, bezproblémově ovládat svítilnu a bude-li si to vyžadovat situace, také možná i střílet. Existují desítky různých variací technik svítilny se společným použitím střelné zbraně. V rámci praktického používání světelného zdroje a střelné zbraně jde o ideální koordinaci obou těchto prostředků zároveň, dobrého ovládnutí zpětného rázu výstřelu a bezproblémového zapínání a vypínání svítilny.



Rady, tipy a doporučení

Při výběru své svítilny bych se měl řídit několika základními parametry. Podle toho, kde budu svoji svítilnu nosit – řeším její velikost a robustnost. Má mít klips nebo svítilnu budu nosit v nějakém pouzdře. Dále mne zajímají ovládací prvky – hlavně spínač a další funkce. Řeším i odolnost proti pádům (úderům) a samozřejmě i druh světla. Trendem současnosti jsou jednoznačně výkonné LED diody, nejpoužívanější u ručních svítilen jsou různé verze Cree XP-L a XM-L. Určitým standardem dneška je cca 300-500lm u malých svítilen (1 baterie CR123A nebo akumulátor RCR123A/16340) resp. 800-1000lm u větších (2 baterie CR123A nebo akumulátor 18650). Dále kromě hodnoty světelného toku (světelného výkonu) v lumenech je důležitý i opomíjený parametr svítivosti (prostorové hustoty světla) v candelách. Pro příklad moderní svítilny s LED X-PL: Fenix PD35TAC 1000lm/10000cd, Fenix PD25 550lm/4225cd. Vliv na nasvícení cíle (vnímání "jak to svítí") má i tvar a průměr reflektoru a nastavení světelného kuželu (poměr rozložení světla mezi centrální paprsek a nasvícení do stran). Mezi nejznámější výrobce taktických svítilen patří například firmy Surefire, Fénix, Ledwave, MagLite, Peli, Streamlight, Laser products, Inova či Blackhawk. Pořiďte si kvalitní ruční taktickou svítilnu, která vás v krizové situaci nezklame. Nekupujte na první pohled vzhledově stejný, avšak o dost levnější model neznačkové svítilny. Vsaďte na výrobek od renomované firmy a pořiďte si prověřený model ruční taktické svítilny. Pokud se rozhodnete pro nošení svítilny, udržujte ji ve funkčním stavu. Včas vyměňujte baterie a noste svou svítilnu na jednom stálém místě.


Autor: Martin Hradecký



10 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page