top of page

TELESKOPICKÝ OBUŠEK – sebeobranný prostředek současnosti

Dnes se již nedá s určitostí říci, kdo první vynalezl a posléze použil tuto vysunovací úderovou zbraň. Určitými předchůdci teleskopických obušků byly zbraně nazývané bijáky, které se používaly v 1. světové válce při bojích v zákopech. U těchto úderových zbraní byl poslední díl občas tvořen ocelovou pružinou. Teleskopické obušky, tak jak je známe dnes, se poprvé využívaly, až za 2. světové války a používaly je jak britské speciální síly Commandos, tajní agenti zpravodajských služeb tak i složky německého gestapa. Například teleskopický pružinový obušek nazývaný zabiják využívali jak agenti britské SOE tak i americké OSS. Tento úderový prostředek byl složen z pevné rukojeti potažené kůží, vnější soustředné pružiny, vnitřní soustředné pružiny a bicí koncovky se závažím. A co je opravdu důležité, šlo již o vysunovací/teleskopickou zbraň, která splňovala kritéria skryté (zákeřné) zbraně. Proto také možnost jejího použití se týkala jen určitých skupin vojáků. Později údajně podobné varianty pružinových teleskopických obušků používaly i agenti KGB. V dnešní době se takovéto druhy obušků již nedoporučují, jelikož nejsou tak universální jako pevné teleskopické obušky. Jsou nevhodné například pro kryty, páky, atp.

Zajímavostí je, že v roce 1961 byl u policie v Japonsku oficiálně představen speciální teleskopický obušek tokušu keibó nebo také tobi daši džute - vyskakující obušek. Techniky, které se v té době u policie v Japonsku vyučovaly, vycházely z části z keibó sóhó (metoda použití policejního obušku), z části z džute džucu (bojové využití zatýkacího prostředku) a z keidžódžucu (policejní umění hole). Na vytvoření tohoto speciálního výukového systému se nejvíce podíleli velmi uznávaní japonští učitelé stylů Šintó muso rjú a Ikkaku rjú. Teleskopický obušek keibó mají japonští policisté standardně ve výzbroji dodnes.

Ale ani „zbytek“ světa na použití teleskopického obušku v praxi nezapomněl. Například ve Spojených státech amerických pan Kevin Parson založil v roce 1976 firmu ASP. Firma Armament Systems and Procedure - ASP se časem stala takřka legendární, a to nejen ve výrobě kvalitních teleskopických obušků, ale i v nabídce specializovaných tréninkových programů. Pan Parson samozřejmě nevytvořil tréninkový program sám, ale pouze umožnil několika desítkám odborníků z řad policie, profesionálním instruktorům a znalcům řady bojových umění, dát dohromady universální, jednoduchý a účinný systém. Zpočátku byly teleskopické obušky firmy ASP určeny pouze pro příslušníky různých bezpečnostních složek. Časem se ale situace změnila a nyní si může tento americký výrobek pořídit kdokoliv. V současné době nabízí ASP například i modely Talon, které jsou vybaveny speciálním aretačním systémem Disc lock / Talon lock. V průběhu několika let vznikli ve světě nejen další výrobci teleskopických obušků, ale bylo vyvinuto i několik systémů a škol specializujících se na použití teleskopického obušku v boji. Jedním z dalších výrobců, kteří určitě stojí za zmínku je americká společnost Monadnock Lifetime Products (dceřiná společnost firmy Safariland) a její „teleskopy“ Lock Batons se speciálním aretačním systémem AutoLock či německá firma BONOWI a její produktová řada teleskopických obušků s aretačním systémem Camlock. Oba tito výrobci samozřejmě nabízejí i své vlastní výcvikové programy v zacházení se svými modely teleskopických obušků.

Dalším mezníkem ve výrobě teleskopických obušků a výcviku s nimi je ryze česká firma Euro Security Products. Její majitel pan ing Břetislav Košťál vytvořil firmu, která vyrábí vynikající výrobky za rozumnou/dostupnou cenu všem, kteří mají o tento obranný prostředek zájem. Škála nabídky jejich teleskopických obušků je značně rozsáhlá a hlavně i doplňková výbava je nadstandardní. Výsuvná část teleskopického obušku může sloužit například jako nosný systém pro nasazení taktického zrcátka nebo speciálního úderového nástavce k rozbíjení skleněných překážek. Standardní koncovka se dá nahradit např. ocelovou kalenou koncovkou, diodovou svítilnou, páčidlem, štípacími kleštěmi, přídavnou gumovou koncovkou se speciálním hrotem, sekerkou či lopatkou. Samozřejmostí je i nabídka výcviku spolu s nákupem výrobků této firmy. Jako výrobní materiál jsou použity bezešvé ocelové trubky tažené za studena, značka oceli ČSN 12060 (Česká norma). Teleskopické obušky a další výrobky firmy Euro Security Products se v současné době používají v mnoha zemích světa. Určitou slepou uličkou byla výroba kvalitních teleskopických obušků od švýcarského výrobce B&T, který nabízel obušky s názvem Triton. Jednalo se o kalené modely opatřené speciálním uzamykacím systémem s manuální pojistkou. Pokud vím, tak je v současné době již tato firma nevyrábí. Asi nejmladším profesionálním výrobcem teleskopických obušků je čínská firma Nextorch, která vyrábí řadu modelů obušků NEX. Všechny tyto obušky jsou vybaveny aretačním systémem Nexlock. To co opravdu nedoporučuji, je si koupit „nějaký“ teleskopický obušek v tržnici. Tyto levné a jednoduše zpracované výrobky jsou ve většině případů pouze na jedno použití a mohou být nebezpečné i svému majiteli.

Teleskopické obušky jsou většinou tvořeny třemi základními díly, a to rukojetí, středním členem a koncovým členem. Existují teleskopické obušky vyrobené z oceli, letecké slitiny, plastu, pryže a nebo kombinací materiálu jako např. plast + kov či guma + kov. Standardně se ocelové teleskopické obušky vyrábějí ve dvou základních variantách - v kalené či nekalené verzi. Určitě doporučuji pořídit si teleskopický obušek pouze v kalené verzi, kdy použité trubky jsou při výrobě obušků tepelně zušlechtěny. Právě díky této úpravě se kalené modely teleskopických obušků vyznačují značnou odolností proti deformaci při tvrdém úderu či jinému hrubšímu zacházení. V základní nabídce většiny renomovanějších firem najdete tři velikostní provedení. Krátké, jejichž délka v otevřeném stavu je 16 palců (40,5 cm), střední 21 palců (53 cm) a dlouhé, které měří v otevřeném stavu úctyhodných 67 cm – 26 palců. Některé firmy nabízejí ještě modely dlouhé 12 palců, 18 palců, 23 palců nebo 31 palců. V rámci nošení a praktického použití doporučuji dvě délky, a to 18 palců nebo 21 palců. Šestnáctka je dle mého soudu moc krátká a šestadvacítka či jednatřicítka jsou neskladné a těžké. Dále si dobře rozmyslete, jaké další doplňky si eventuálně pořídíte. Můžete si dokoupit například přídavnou svítilnu na obušek nebo i několik velikostí taktických zrcátek. Možná se rozhodnete pořídit si i jiný druh pouzdra, kovový klips či jinou variantu koncovky. Vše by se ale mělo řídit „pravidlem“, jestli vám tyto další doplňky k něčemu opravdu budou a jestli je vůbec využijete. Nejvíce se využívají dva způsoby aretace/uzamčení teleskopického obušku. První je nejpoužívanější a nejjednodušší způsob tzv. frikční systém, kde je obušek fixován v rozloženém stavu pomocí tření na sebe navzájem doléhajících kuželových třecích ploch. Nevýhodou tohoto systému může být, že při málo razantním otevření tel. obušku hrozí jeho náhodné zavření a naopak při obzvláště důrazném otevření se může obušek obtížněji zavírat. Druhý nejpoužívanější systém uzamčení teleskopických obušků se nazývá autolock, kdy dochází k automatickému uzamčení otevřených částí tel. obušku pomocí různých typů zámků (leverlock, camlock, nexlock), kdy většinou bývá použit systém nějakých posuvných částí – kuliček, disků atp. K odjištění je vždy zapotřebí uvolnit manuálně pojistku a to zpravidla na dolní části rukojeti obušku. Výhoda je především v jistotě fixace v otevřeném stavu a potřebné nižší síle k uzavření. Nevýhodou může být konstrukčně složitější výrobek náchylnější na závady a samozřejmě i vyšší pořizovací cena.

Svůj teleskopický obušek byste měli nosit vždy na jednom místě. Nedoporučuje se nošení obušku na zádech. Stačí jeden nečekaný pád a váš vlastní obušek se vám „připomene“ na vaší páteři. V davu navíc naprosto ztrácíte kontrolu nad svojí (možná jedinou) zbraní. Jestli se rozhodnete nosit obušek volně ložený ve vaší kapse bundy či kabátu nebo budete používat nějaké pouzdro či kovový klips, závisí jen na vás. Určující by mělo být vaše oblečení a prostředí, kde se budete pohybovat. Samozřejmě se na volbě umístění podílí i to zda u sebe nosíte i další zbraně a vybavení. Pokud se rozhodnete nosit obušek volně v kapse, ujistěte se, že jde bez problémů vyjmout. Obušek by měl být vždy uložený stejně. I pouzdro by mělo být na jednom stálém místě a obušek v něm vždy stejným způsobem. Pokud si zvolíte variantu, kdy je na rukojeti teleskopického obušku namontován kovový klips, myslete na to, že v ideálním případě má být obušek přímo na těle. Zde by měl být vždy umístěn tak, aby nedošlo k nechtěnému otevření směrem dolu k zemi. Není moc zábavné si takto nechtěně rozložený teleskop upravovat v přeplněném supermarketu.

To, že se teleskopické obušky obecně těší velké oblibě, nahrává fakt, že tento obranný prostředek lze ve složeném stavu velmi komfortně nosit a i dobře ukrýt. Je tedy bezesporu značnou výhodou mít u sebe tento předmět malých rozměrů, který je jeho majitel schopen jedním razantním máchnutím ruky změnit na universální zbraň pro sebeobranu. Může se zdát, že naučit se zacházet s teleskopickým obuškem, není až tak náročné. Mnoho lidí si myslí, že k zastrašení útočníka mnohdy stačí jen samotné vyndání obušku, nebo že amatérské „uhoď, jak umíš“ pomůže vyřešit krizovou situaci i necvičenému laikovi. Možná ano. A na slovo možná kladu velký důraz. To, že si pořídíte jako obranný prostředek teleskopický obušek, z vás dělá pouze majitele této zbraně, ale ne vyškoleného „praktika“ znalého používat obušek v boji. Ohledně použití teleskopického obušku v boji, by uživatel neměl zapomínat na to, že s tímto obranným prostředkem jde nejen udeřit a krýt, ale například i bodnout či provádět odstrčení, různé druhy pák, atp. Pokud se rozhodnete věnovat se více svému tréninku s teleskopickým obuškem, doporučuji pořídit si i tzv. tréninkový obušek. Tato výcviková pomůcka vám může velmi pomoct při nácviku např. modelových situací. Je proto vhodné a velice přínosné projít alespoň základním kurzem v ovládání a bojovém použití teleskopického obušku vedeným kvalifikovaným instruktorem. Pokud cestujete po Evropě tak si zjistěte, v kterých zemích je teleskopický obušek považován za zakázanou zbraň.


Autor: Martin Hradecký


24 views

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page