top of page

Zavírací nůž - kamarád do nepohody

V dnešním článku se zaměřím na zavírací nože, jejich rozdělení a eventuální výběr. Zvolit si správně svého „kamaráda“, který se mnou bude trávit většinu času, není opravdu jednoduché. Nůž, který u sebe nosím každý den, by měl splňovat určitá kritéria a to především z pozice uživatele. Velmi důležitá je nejen velikost nože a celková váha, ale i typ ostří, druh pojistky, systém otevírání a i kvalita a velikost klipsu. U mnohých lidí bude také rozhodovat samozřejmě i cena.



Hlavním znakem zavíracích nožů obecně je, že čepel nože (čepelí může být i víc) skládáme/sklápíme do rukojeti nože. Výhodou těchto nožů je tedy hlavně jejich skladnost a bezproblémové nošení. I proto se dříve často používal název kapesní nůž (odvozeno od nošení v kapse). Základně se zavírací nože rozdělují na více-želízkové či nářaďové nože, nebo na varianty nože pouze s jednou čepelí. V současné době jsou nepochybně velice populární, jak moderní nářaďové nože, tak i zavírací nože typu „one hand“ - tedy varianty nožů, které lze bezproblémově otevřít jednou rukou.



Pokud se rozhodnete opatřit si vlastní zavírací nůž, tak je v prvé řadě důležité si uvědomit jaký je hlavní důvod pořízení nože a jak často a kde budete svůj nůž nosit. Zajisté v tomto momentě bude rozhodující i kolika penězi, na nákup nože disponujete. Pokud budete nůž nosit v civilním oblečení každý den u sebe, tak budete zřejmě muset brát v potaz jeho celkovou hmotnost, robustnost a délku v zavřeném stavu.

Doslova revoluci v zavíracích nožích spustil vynález systému otevírání jednou rukou pomocí otvoru v čepeli, kolíčku v čepeli či destičce na čepeli. Časem vznikly i další varianty jako např. flipperové otevírání, nebo tzv. “Hook-opening” systém otevírání jednou rukou přímo z kapsy. Nedá se říct co je nejlepší, každý tento systém pomocí kterého otevřete nůž jen jednou rukou je plně funkční, vždy záleží jen na tom, co vám bude víc vyhovovat. Záměrně úplně stranou dávám modely vyskakovacích nožů se sklopnou či výsuvnou čepelí, které samozřejmě také existují.


Všechny moderní verze zavíracích nožů typu one-hand jsou opatřeny klipsem (většinou kovovým). Některé verze mají i možnost tento klips přemontovat na jinou stranu nože, aby vyhovovalo jeho nošení, máte-li např. dominantní levou ruku. Nůž lze tedy bezproblémově nosit přímo v kapse či za opaskem. Další důležitou věcí, která vás musí zajímat je pojistný systém. Tyto zajišťovací mechanismy musí opravdu stoprocentně fungovat, poněvadž na nich mnohdy závisí, zda se vám nůž například při silovém páčení prolomí a zraní vás. Mezi nejpoužívanější pojistné systémy patří mechanismus liner lock, mechanismus s hřbetní pojistkou/back lock, mechanismus side lock, mechanismus axis lock či frame lock. V rámci dlouhodobého testování a porovnávání, tak se mi velmi osvědčila hřbetní pojistka typu Triad lock. Pokud to jde, doporučuji vybrat si nůž, který kombinuje pojistný systém a ještě další pojistku. Použité materiály na čepeli a rukojeti nože jsou samozřejmě také důležité, ale upřímně toto málokdy poznáte a oceníte při pořizování nože. Jde hlavně o to vyzkoušet si, jak se vám nůž drží a ovládá např. při imitovaném zahrocování několika větví na buřty. Mezi kvalitní ocele patří např. 440C, AUS 6, AUS 8, ATS 34, RWL 34, N 690, VG 10 či D2. Většinou bývá označení oceli na čepeli nože. Jako materiál na rukojeti může být použit Zytel, G 10, 6061-T6 letecký hliník, Kraton, Micarta nebo některé dřevo.



Tvar čepele doporučuji Drop point(snížený hrot) nebo hrot typu Bowie. Někdo může preferovat naopak tanto hrot či středový hrot. Co se týká ostří tak celosvětový trend je pro universální použití vybrat kombinované ostří-část hladké a část zubaté. Zavírací nůž typu one-hand si můžete pořídit buď továrně/sériově vyrobený nebo zakázkově vyrobený kus od soukromého výrobce-nožíře/kováře. Cena takovýchto nožů se pohybuje od několika stovek korun až po několik tisíc korun. Samozřejmě že nože vyrobené soukromými nožíři budou o „něco“ dražší než nože továrně vyrobené. Vždy bude hrát roli otázka vašeho vkusu, potřeb a finančních možností. Výrobci nožů, které mohu vřele doporučit jsou např. firmy Cold Steel, Victorinox, Ka-bar, Böker, Fox, Spyderco, Extrema Ratio, Leatherman, Sog, Mikov, Gerber, Eickhorn, C.R.K.T., Zero Tolerance, Benchmade a Smith & Wesson. Naprosto nedoporučuji pořízení nože v některé tržnici. Zajděte si raději do kamenného obchodu-nožířství, army-shopu, atp. a tam si značkový nůž nejenom prohlédnete ale i vezmete do ruky. Vybírejte s rozvahou, jde přeci o vašeho kamaráda do nepohody. A nezapomeňte, že i o sebelepší nůž se musíte adekvátně starat.


Autor: Martin Hradecký



21 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page