top of page

Šílený útočník



Do velké firemní budovy vchází nenápadný muž, který působí, jako kdyby sem patřil. Recepční, která právě rozmlouvá s jiným návštěvníkem, se na nově příchozího podívá a bleskne jí hlavou – co tu dělá Franta, ten zde již nepracuje. V ten samý moment tento nově příchozí muž ve středním věku, položí na zem svou tašku přes rameno a vyndá z ní útočnou pušku. Okamžitě zastřelí recepční i onoho návštěvníka a pak se vrátí ke vstupním dveřím, které zajistí řetězem. Následně se vydá k dalším kancelářím, kde tento šílený střelec započne svou vražednou misi. Právě jsme si popsali scénář jedné ze situací, kdy došlo k řádění šíleného útočníka/střelce.


Ozbrojených útoků na různých veřejných či polo-veřejných místech (škola, nákupní středisko, restaurace, pracoviště, kino atp.), při kterých je zabito či vážně zraněno i několik desítek lidí najednou, neustále přibývá. Tyto útoky je v podstatě nemožné předvídat, natož jim včas předcházet. V prvních momentech útoku, nelze ani rozpoznat, jestli se jedná o akci šíleného útočníka či útok teroristů. Proto je velmi důležité vědět, jak se v případě takovéhoto ohrožení správně zachovat.

První doporučení zní – správně naladit hlavu. Přijmout situaci a nespoléhat jen na cizí pomoc. Je až neuvěřitelné, jak někteří lidé odmítají a popírají přijmout realitu. Prvním krokem k přežití je tedy, uvědomit si a zároveň si připustit, co se děje. Spoléhat se na včasný zásah strážců zákona nelze. Než je poplach vyhlášen a hlavně než fyzicky přijedou první záchranné týmy, tak velmi často jsou již na místě incidentu mrtví lidé.


foto č.1 – Dva maskovaní útočníci se zbraněmi v rukách – foto z realistické modelové situace.

foto č.2 – Řádění aktivního střelce pokračuje…


DEFINICE:

Šílený útočník – osoba, která usmrtí (či se snaží usmrtit) na jednom místě v jednom plynulém časovém úseku více osob. Další používaná označení: Aktivní útočník/střelec, šílený střelec, masový vrah, záchvatový vrah, situace Amok.


DEFINICE:

AMOK – slovo Amok pochází z Malajsie a Indonésie (ostrov Jáva) a jedná se o epizodu náhlého a zuřivého masového útoku vedeného jedincem proti lidem nebo objektům. Používají se také názvy amuck, mengamuk či pengamok. Věřilo se, že jde o posednutí duchem zlého tygra – Hantu belian. První podrobnější popis jednání v amoku je od Jamese Cooka, který je zažil v roce 1770 při své cestě kolem světa. Kódovaná věta zavedená v některých německých školách, která se ozve při útoku v rozhlase: Frau Koma kommmt neboli „Paní KOMOVÁ přichází“.


Vybrané případy šílených útočníků ze světa:

Přelomový případ se stal 1. srpna 1966 v Austinu (USA). Útočník CH. Whitman použije několik střelných zbraní. Obsadí vrchol 100 metrové univerzitní věže a 90 minut střílí po svém okolí, než ho zastřelí policie. Útočník usmrtí 17 lidí a 32 zraní.

Další případ se udál 26. dubna 1982 v Jižní Koreji. Policista Woo Bum-kon ukradne ze zbrojnice několik zbraní a granáty. Spouštěčem byla moucha, která ho obtěžovala před nástupem na noční směnu. Vyběhne na ulici a postupuje dům od domu a střílí (použije i několik granátů) na kohokoliv, později se sám zabije. Po řádění tohoto útočníka je 56 mrtvých a desítky zraněných.

Řádění šíleného útočníka nebyla ušetřena ani restaurace McDonalds v San Diegu (USA). Útočník J. Huberty 18. července 1984 použije několik střelných zbraní a začne střílet v restauraci rychlého občerstvení. Jeho řádění ukončí policejní odstřelovač. Své manželce při odchodu z domu řekne: „Jdu lovit lidi!“. Zabije 21 lidí a 20 jich zraní.

20. srpna 1986 v Oklahomě (USA) se bývalý mariňák, veterán z Vietnamu P. Sherrill po propuštění ze zaměstnání (poštovní úřad)se druhý den vrátí a zaútočí na své bývalé kolegy. Použije několik pistolí. Je to také bývalý instruktor střelby z krátkých zbraní. Po příjezdu policie se zastřelí. Po jeho vražedné misi zůstane na místě 14 mrtvých a několik zraněných.

V Hebronu (Izrael) v Jeskyni patriarchů 25. února 1994 Útočník B. Goldstein – se voják v záloze B. Goldstein rozhodne zaútočit na muslimské věřící při modlitbě. Využije vojenskou uniformu a útočnou pušku Galil. Zastřelí 29 lidí a 125 jich zraní. Je ubit davem k smrti.

Šestnáctiletý student E. Borel nejdříve vyvraždí svou rodinu a posléze se rozhodne pro smrtící pochod městem. Toto se stalo 23. září 1995 v Solliés-Pont ve Francii. Každého na koho narazí, tak se snaží zastřelit. Při příjezdu policie spáchá sebevraždu. Zabije 15 lidí a několik zraní.

V roce 1996 28. dubna v Austrálii mentálně postižený M. Bryant použije poloautomatickou pušku Colt AR-15 a začne zabíjet. Nejvíce lidí zastřelí v kavárně Arrow Café, později se přesune ven do ulic města. V penzionu vezme rukojmí a plánuje útěk. Později je dopaden policií. Zabil 35 lidí a 23 jich zranil.

Další případ bohužel patří mezi nejznámější a nejkopírovanější vůbec. Odehrál se 20. Dubna v roce 1999 v USA v Columbine High School. Dva vysokoškolští studenti E. Hariss a D. Klebold použíjí střelné zbraně a výbušninu, která selže. Jejich řádění trvá přibližně 50 minut. Po té spáchají sebevraždu. Pachatelé po sobě zanechali deníky a videa. Tento čin plánovali půl roku a přáli si, aby je následovalo co nejvíce lidí. Jejich plán byl zabít bombou v čase oběda kolem 500 lidí a postřílet ty, kteří přežijí. Plán s bombou nevyšel, proto museli „improvizovat“ a začali se střelbou. Celkově bylo 13 mrtvých a 24 zraněných.

Velmi zvláštní případ se stal v říjnu roku 2002 v USA ve Washingtonu. Útočníci (odstřelovači) byli John Allen Muhammad (tehdy 41 let) a Lee Boyd Malvo (tehdy 17 let), kteří cestovali v modrém sedanu Chevrolet Caprice z roku 1990. Toto vozidlo si upravili pro svou „specifickou“ činnost. Jejich série koordinovaných útoků se udála v rozsahu cca tří týdnů. Zabili 17 lidí a 10 zranili. Oba byli dopadeni a odsouzeni.

16. dubna 2007 v USA na Virginia Tech-University v Blacksburgu zaútočí korejský student Cho Seung Hui na své kolegy studenty. Použije dvě pistole a celkem 17 zásobníků. Útok započal v 7:15 a skončil v 9:51. Šlo o dvě vlny střílení. V průběhu řádění šíleného útočníka několik přeživších hraje mrtvé. V několika třídách dojde také k úspěšnému zabarikádováním se a řadě studentů se podaří utéct okny. Útočník se sám zastřelil. Po jeho řádění je 32 mrtvých a 56 zraněných.

Slovensko, Bratislava (Devínská N. Ves) 30. Srpna 2010 - 7 mrtvých, 15 zraněných. Útočník L. Harman vnikl do bytu jednoho z panelových domů a střelbou smrtelně zranil pět příslušníků jedné rodiny (čtyři ženy a jednoho muže). Dále u vchodu do domu zastřelil šestého člověka, který se schovával za jiným kolemjdoucím. Poté začal na ulici náhodně střílet a zranil tak dalších 9 lidí. Nakonec zastřelil i poslední oběť – ženu, která se vyšla podívat na balkón, co se děje. Ke střelbě použil dvě pistole a samopal vzor 58. Po přestřelce s policií se vážně zraněný útočník posléze zastřelil.

22. července 2011 – Oslo (Norsko), Utoya – 77 mrtvých, desítky zraněných. Útoky v Norsku se skládaly z bombové exploze ve vládní čtvrti v Oslu, kde bylo zabito 8 lidí, následované několik hodin poté střelbou na letním táboře Svazu dělnické mládeže na ostrůvku Utøya nedaleko Osla. Pachatelem útoků byl norský občan A. B. Breivik, který zabíjel převlečený za policistu. Dopaden policií a odsouzen. Ke střelbě na letním táboře na ostrově došlo asi dvě hodiny po explozích. Obětí útoku se stalo 69 lidí ve věku od 14 do 51 let; z toho 66 zastřelených na místě, dva zemřeli při pokusu o útěk před útočníkem, poslední zemřel týden po útoku na následky zranění. Na mítinku bylo cca 600 lidí, převážně ve věku 14-18 let. Masový vrah připlul v uniformě policisty a s legendou kontroly bezpečnostní situace na ostrově společně s organizátorkou tábora Monicou Boseiovou. Útok trval přibližně 90 minut. Mnoho účastníků přežilo díky útěku či ukrytí se.

Kinosál v Coloradu (USA) 22. Července 2012 – 12 mrtvých, 59 zraněných. Útočník J.E. Holmes zahájí střelbu, při premiéře filmu Temný rytíř povstal (Batman). Použije dva slzné granáty a brokovnici, pistoli a poloautomatickou pušku. Snaží se utéct z místa činu. V jeho bytě jsou další NVS a 33 různě poschovávaných granátů. Je odsouzen k doživotí.

Hudební festival v Las Vegas (USA) - 1. října 2017 – 58 mrtvých, 527 zraněných. Útočník S. Paddock si pronajme pokoj v 32 patře hotelu Mandalay. Sem převeze svých 24 dlouhých střelných zbraní (většinou upravené automatické zbraně) a během jednoho z mnoha koncertů začne pálit do diváků. Střelba trvá 9 minut. Po té útočník spáchá sebevraždu.


foto č.3 – Případ v USA v Columbine High School – na fotografii útočníci dva vysokoškolští studenti E. Hariss a D. Klebold

foto č.4 – Slovensko, Bratislava - 30. Srpna 2010 foto č.5 – Hudební festival v Las Vegas (USA) - 1. října 2017


Vybrané případy šílených útočníků - Česká republika:

10. července 1973 – Praha, 8 mrtvých, 6 zraněných. Olga Hepnarová byla česká masová vražedkyně, která v Praze úmyslně najela vypůjčeným nákladním automobilem na tramvajovou zastávku (foto vlevo). Byla poslední ženou popravenou v Československu. Podle některých názorů její chování vykazovalo známky Aspergerova syndromu.

Říjen 2005 – Středočeský kraj, 3 mrtvý. Viktor Kalivoda, známý též jako „Lesní vrah“ byl český sériový vrah, který v roce 2005 zastřelil 3 lidi. Kalivoda chtěl střílet také v pražském metru na trase C. Několikrát jel v metru s pistolí schovanou za novinami, ale k činu nenašel odvahu. Dopaden policií, v roce 2010 spáchal ve vězení sebevraždu.

2. Srpna 2002 – Praha, metro C stanice Muzeum, 1 mrtvý, několik zraněných. V roce 2002 odpálil ruský občan přímo v kolejišti u nástupiště ve stanici metra Muzeum ruční granát. Poté zabil policistu a vážně pobodal improvizovaným kopím cestujícího. Případ se ale před soud nikdy nedostal, útočník A. S. Kručinin se totiž krátce po zatčení ve vazbě oběsil. Zůstaly po něm jen zbraně, které si k útoku vyrobil: střílející boxer do ruky nebo krabička cigaret, ze které mohl vypálit až osm nábojů.

17. Února 2013 - Frenštát p. Radhoštěm, panelový dům, 6 mrtvých, 11 zraněných. Po výbuchu plynu a následném požáru byl zničen třípodlažní panelový dům. Výbuch měl na svědomí 57letý Antonín Blažek, který obýval přízemní byt a kterého sousedi označili za problémového podivína. Blažek se tímto způsobem chtěl pomstít sousedům, s nimiž měl řadu sporů. V brzkých ranních hodinách Blažek uzamkl oba vchody od domu a jejich odemčení zabránil zalomením klíčů v zámku. Zemřel po výbuchu.

24. Února 2015 – Uherský Brod, restaurace Družba, 8 mrtvých, 1 zraněný. Ve 12.30 hodin ozbrojený třiašedesátiletý místní obyvatel Zdeněk Kovář vstoupil do sálu restaurace se dvěma nabitými krátkými střelnými zbraněmi (samonabíjecí pistole CZ 75B, revolver Alfa vzor 820) a začal okamžitě a bez varování střílet. Po necelých dvou hodinách od masakru spáchal pachatel při následném zásahu policejní zásahové jednotky sebevraždu.

10. Prosince 2019 – Ostrava, Fakultní nemocnice, 7 mrtvých, 2 zranění

Do čekárny traumatologie vstoupil v 7.15 útočník Ctirad Vitásek s pistolí (nelegálně držená CZ 75) a zblízka v rychlém sledu zasáhl 9 pacientů. Čtyři pacienti přišli na místě o život, tři další lidé podlehli způsobeným zraněním. Střelba trvala jen několik vteřin, tři ze šesti obětí byli příslušníci Vězeňské služby, z toho jeden bývalý. Ani jeden z příslušníků nebyl v době útoku ve službě, navštívili lékaře v době svého volna. Jeden z nich zemřel, když vlastním tělem chránil svoji nezletilou dceru, čímž jí zachránil život. Pachatel z místa unikl, ale později, když ho policie odhalila, spáchal sebevraždu.



DEFINICE:

Terorismus - forma organizovaného násilí obvykle zaměřeného proti nezúčastněným osobám za účelem dosažení politických, kriminálních, náboženských nebo jiných cílů. Terči teroristických akcí jsou většinou civilisté. Mezi teroristické metody patří atentáty, bombové útoky, únosy osob nebo dopravních prostředků a další násilné akty. Akty násilí bývají plánovány tak, aby u veřejnosti vyvolaly pocit strachu a nejistoty.


foto č.6 – Americký instruktor J. Wagner předvádí použití židle jako improvizované zbraně proti aktivnímu střelci ve dveřích.

foto č.7 – Jim Wagner (instruktor z USA) předvádí techniku obrany proti útočníkovi s dlouhou palnou zbraní.

foto č.8 – Situace, kdy schovaný ozbrojený civilista sleduje pomocí mobilního telefonu ozbrojeného útočníka.

foto č.9 – Boj - poslední možnost v případě bezprostředního ohrožení nebo v náhlé možnosti zneškodnit útočníka! Momentka z kurzu pořádaném klubem ACT.


Teroristické útoky (2015-2017) vybrané případy:

7. ledna 2015 – Paříž (Francie) – redakce časopisu, 12 mrtvých, 10 zraněných. K útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo došlo okolo 11. hodiny dopoledne. Zaútočili bratři Kouachiovi, za pomocí automatických zbraní a granátometu. Ve městě byl vyhlášen nejvyšší bezpečnostní stupeň. Oba útočníci byli později zastřeleni policií.

26. června 2015 – Súsa (Tunis) – pláž, 38 mrtvých, 39 zraněných. Podle svědků vypadal útočník jako turista. Samopal schovával pod slunečníkem a poté začal střílet na hotelové hosty. Z pláže prošel bazénem do hotelu a neustále pálil na všechny okolo sebe. Později byl zastřelen policií.

13. listopadu 2015 – Paříž (Francie), 130 mrtvých, 352 zraněných. Celkem 4 sebevražedné bombové útoky a šest útoků střelnými zbraněmi provedl neznámý počet teroristů napojených na IS. Nejvíce obětí (85) v koncertní síni Bataclan. Celkem 7 mrtvých teroristů.

14. července 2016 – Nice (Francie) – 85 mrtvých, 200 zraněných. Útočník M. L. Bouhlel najel nákladním autem do davu oslavujících Den Dobytí Bastily. Nákladní vůz cíleně najížděl do lidí v úseku dlouhém až dva kilometry. Jeden muž vnikl do kabiny řidiče a pokusil se ho zneškodnit, ten tak musel zpomalit. V tu chvíli policie útočníka zneutralizovala.

19. prosince 2016 – Berlín (Německo) – 12 mrtvých, 50 zraněných. Útočník A. Amri použil kamion, kterým najel na berlínské vánoční trhy. Kamion s návěsem přijel od západu z Kantovy ulice, přes chodník vjel vysokou rychlostí do prostoru vánočních trhů na náměstí plné lidí a davem projel asi 50 až 80 metrů, než se zastavil na kraji Budapešťské ulice.

3. června 2017 - Londýn (Británie) – 8 mrtvých, desítky zraněných. Na mostě London Bridge nejdřív vjela bílá dodávka vysokou rychlostí na chodník a srazila několik pěších. Útočníci pak pokračovali v jízdě až k tržišti Borough Market, které je plné restaurací a barů. Tam teroristé vystoupili a napadali lidi noži. Všechny tři útočníky z automobilu policie zastřelila.


foto č.10 – Policisté, kteří zasahovali v koncertní síni Bataclan (Francie) – všimněte si mnohokráte nastřeleného balistického štítu.

foto č.11 – Fotografie teroristů, kteří zaútočili na redakci časopisu Charlie Hebdo.

foto č.12 – 14. července 2016 – Nice (Francie) – Útočník najel nákladním autem do davu oslavujících Den Dobytí Bastily.


Strategie: UTEČ - SCHOVEJ SE – BOJUJ

Tato strategie vznikla díky spolupráci americké FBI (Federal Bureau of Investigation) a DHS (U.S. Department of Homeland Security). Hlavní důraz je kladen na její správné pochopení. Není potřeba provést všechny tři body této strategie, ale dle situace vybrat tu nejvýhodnější možnost a naplno jí vykonat.



UTEČ – pokud můžeš utéct, tak uteč!

Nejsi-li primárně terčem útoku, dej se na útěk. Co nejrychleji se v této situaci zorientuj a zvol únikovou cestu. Ideálně od směru hrozby – od výstřelů. Sniž velikost vlastní siluety – utíkej v předklonu. Běžíš-li delší trasu – kličkuj. Pokud máš plán, tak utíkej bez ohledu na to, zda s tím jiní souhlasí či nikoliv. Nezkoušej zachraňovat zraněné, soustřeď se na únik. Teprve až na bezpečném místě si ztlum vyzvánění na mobilu a volej policii. Pokud cestou potkáš policii, tak zdvihni ruce a postupuj přesně podle jejich pokynů.


SCHOVEJ SE – pokud nemůžeš utéct, tak se schovej!

Je-li střelba vedena do tvé bezprostřední blízkosti, okamžitě zalehni na zem. Jinak si najdi místo za velkými objekty, které tě ochrání před střelbou tvým směrem. Základní rozdíl mezi krytem a úkrytem je ten, že kryt je překážka, která je schopna zastavit projektily z palných zbraní útočníka, kdežto úkryt je cokoliv, kde jsi pouze „schovaný“. Jsou-li v blízkosti zaparkovaná auta, schovej se za nimi - v prostoru kde je motor nebo disky kol. Pokud jsi v jiné místnosti, tak zamkni dveře a případně je potichu zablokuj velkými předměty – zabarikáduj se. Ztlum vyzvánění na mobilu, zhasni v místnosti světlo, vypni rádio a televizi. Zůstaň v naprosté tichosti na bezpečném místě a připrav se na eventuální boj. Pokud můžeš, tak zavolej policii a popiš situaci.


BOJUJ – poslední možnost v případě bezprostředního ohrožení nebo v náhlé možnosti zneškodnit útočníka!

Musíš jej zneškodnit a nezáleží na tom jak. Je to jediná naděje, buď velmi agresivní. Zaměř svůj útok na vitální místa - hlavu (oči, krk) a genitálie. Využij improvizované zbraně – tyče, židle, hasicí přístroj, pevné předměty. Má-li útočník střelnou zbraň – vyřaď ji z dalšího použití. Snaž se zapojit do proti-útoku co nejvíce lidí.


foto č.13 – Nácvik úniku z ohroženého místa

foto č.14 – Pokud můžeš utéct, tak uteč!

foto č.15 – Zabarikáduj se! – i toto je důležité natrénovat.

foto č.16 – Pokud nemůžeš utéct, tak se schovej!

foto č.17 – Nácvik extrémní situace – boj proti aktivnímu střelci.

foto č.18 – Boj - poslední možnost v případě bezprostředního ohrožení nebo v náhlé možnosti zneškodnit útočníka! Momentka z kurzu pořádaném klubem ACT.

foto č.19 – Snaž se zapojit do proti-útoku co nejvíce lidí.

foto č.20 – Musíte jej zneškodnit a nezáleží na tom jak.


Volání na linku 158:

Mluv stručně a srozumitelně. Sděl, kde jsi a co se děje. Nezavěšuj, dokud k tomu nevyzve operátor. Popiš kolik je s tebou lidí, případně kolik je zraněných. Popiš útočníka, jaké má zbraně, pokud ho znáš tak jeho jméno. Sděl, jestli slyšíš výstřely, exploze, případně co se děje dalšího. Pokud nemůžeš mluvit, tak alespoň nezavěšuj telefon.


Případy, kdy se účastníci úspěšně postavili na odpor:

Útok ve vysokorychlostním vlaku Thalys ke kterému došlo ve francouzském departementu Pas-de-Calais dne 21. srpna 2015 na vlakové trase z Amsterdamu do Paříže, měl na svědomí šestadvacetiletý Maročan Ajúb el-Cházání. Při útoku sice nikdo nezemřel, avšak tři cestující byli zraněni. Útočníka ozbrojeného kalašnikovem ještě ve vlaku úspěšně zneškodnila trojice amerických občanů.

29. listopadu 2019 v Londýně se stal incident na mostě London Bridge, kde muž útočil na lidi nožem. Při útoku bylo zraněno pět lidí, dva z nich zemřeli, uvedla policie. Pachatele, který měl na těle zřejmě atrapu výbušniny, policie zastřelila. Událost označila za teroristický čin. Útočník byl zastaven skupinou náhodných kolemjdoucích (foto vlevo)

, kteří ho na mostě znehybnili a odzbrojili. Lukasz - polský kuchař, použil proti útočníkovi roh narvala, který strhl ze zdi ve Fishmonger´s Hall.

Střelba v kostele v texaském městě Fort Worth si 29. prosince 2019 vyžádala tři mrtvé, a to včetně útočníka. Dalšího člověka s vážným zraněním hospitalizovali. Útočník zemřel při převozu do nemocnice. Podlehl zraněním, která utrpěl, když ho svou zbraní zasáhl jeden z přítomných farníků, který byl dříve agentem FBI a v současnosti je členem ochranky kostela. Do souboje s útočníkem, který ohrožoval 240 věřících, se pustil i další dobrovolník. Jejich rychlá akce zabránila masakru.




Použité materiály: knihy – Psychologie masových vrahů / Andrej Drbohlav, How to Survive an Active Killer /Aaron Jannetti, Disarm and Disable, The Active Shooter Defense Guide / Joseph Walker, Krav Maga EXTREME SURVIVAL – Active Shooter, Carjacking, Home Invasion, Predator Profiling / Gershon Ben Keren

Fotografie – archív autora, seriál ČT Stav Ohrožení + internet

Text a foto: Martin Hradecký

116 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page